Vedení města samo prodražuje stavbu stadionu
články

Vedení města samo prodražuje stavbu stadionu

Pavlína Springerová | 25. 4. 2022

Vedení Hradce Králové už předem poškozuje svou pozici při vyjednávání o konečné ceně stavby nového fotbalového stadionu.

Do něj bude muset hradecká radnice vstoupit kvůli požadavku stavebních firem, které se s tímto požadavkem na město jako zadavatele zakázky obrátily. O tom, jak výrazné a zda vůbec nějaké zdražení stavby nakonec bude, rozhodne právě efektivní vyjednávání hradecké radnice. Její zástupci však už předem deklarují neopodstatněnou vstřícnost pro důvody stavbařů zvýšit celkovou cenu jedné z největších investičních akcí krajského města. Zástupci hradecké radnice se tak chovají spíše jako obhájci stavebních firem, nikoli správci veřejných peněz.

„Investiční náměstek svými výroky a reakcemi ještě před samotným jednáním o možném, nikoli automatickém zdražení stavby, nenávratně poškozuje svou vyjednávací pozici. Město nemůže vystavit stavebním firmám bianco šek na konečnou cenu tak obrovské zakázky. Jak může náměstek Bláha blahosklonně do médií prohlásit, že aktuální konečné náklady stavby lze odvodit prostým vynásobením dosavadní ceny stavby a vynásobením výše inflace: to je přesný opak účinné obhajoby zájmů města,“ komentovala situaci Pavlína Springerová, městská zastupitelka a předsedkyně Hradeckého demokratického klubu.

Současně upozornila na podivnou komunikaci radnice se zastupiteli, kterým korespondenci o ceně stavby se stavebními firmami několik týdnů tajila a zástupcům nejvyššího orgánu města se zdráhala ho předat k nahlédnutí.

„O dopisu stavebních firem zvýšit cenu stavby adresovaném radnici jsme se dozvěděli se značným zpožděním, a to nikoli ze strany vedení města. Radnice nás o tak závažné okolnosti s potenciálně drtivým dopadem na městský rozpočet sama vůbec neinformovala. Město dostalo první facku, když ztratilo státní dotaci od Národní sportovní agentury. Druhou facku si uštědřilo vedení samo tím, že nyní vstřícně vítá i požadavek na zdražení celé stavby, to je zcela diletantské jednání. Nový stadion by se měl stát chloubou města: aktuálním podivným chováním vedení města se tento projekt proměňuje v noční můru,“ řekla Pavlína Springerová, která připomněla, že Hradec velkoryse pojatou arénu pro nejmasovější sport v Česku potřebuje.

„V čele radnice musí stát lidé, kteří budou hájit veřejné zájmy a neústupně spravovat veřejné finanční prostředky. Těmi současné vedení Hradce rozhodně není a vyjednáváním o ceně stadionu to opět potvrdilo,“doplnila Springerová.

4