Už zase ty volby…
články

Už zase ty volby…

Pavlína Springerová | 7. 9. 2021

Tak se nám opět blíží volební klání a znovu a zase bude důležité k volebním urnám vyrazit.

Dalo by se říci, že není nedůležitých voleb, nicméně ty nadcházející určitě budou stát za účast a přinesou několik zajímavých novinek. Novelizovaný volební zákon mění některá důležitá pravidla, mj. zavádí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty a nižší kvora ke vstupu volebních koalic do sněmovny.

Odhlédneme-li od nově nastaveného volebního rámce, zcela zásadní změnou je fenomén dvou zformovaných silných koalic. Domnívám se, že to je to nejlepší, co stávající vláda dokázala – donutila politiky domluvit se na konstruktivní spolupráci. Samozřejmě, nic není jen růžové, uvnitř koalic vše jistě nefunguje, jak v namazaném stroji, nicméně obě koalice nabízejí alternativu. SPOLU může více sedět konzervativnějším voličům, PIRTSAN zase těm liberálnějším.

V neposlední řadě každý volič může využít své čtyři preferenční hlasy a ve výsledku zamíchat kartami na dané kandidátce. Všichni víme, že žádná strana či koalice není ideální. Většina stran má své klaďasy i záporáky. Na druhou stranu my ve volbách nehledáme ideál, hledáme alternativu, která vrátí českou politiku z vymknutých kloubů politického populismu a brutálního střetu veřejného a soukromého zájmu, který nás znovu vzdaluje od politicky vyspělých povětšinou západních zemí.

Pojďme volit hradecké kvalitní kandidáty, u obou koalic jich vidíme hned několik, namátkou Matěj Havel, Stanislav Klik, Pavel Vrbický či Martin Dvořák. To jsou lidé, za nimiž vidím profesní úspěchy, silné životní příběhy a kterým věřím.

4