Poděkujme zdravotníkům péčí o své zdraví
články

Poděkujme zdravotníkům péčí o své zdraví

Zdeněk Fink | 3. 11. 2021

Zdravotnictví našeho kraje si stejně jako celý zbytek světa prošel pandemií covidu-19.

Situací, kterou nikdo z žijících nepamatuje. Je jasné, že výskyt této nemoci nekončí a budeme se s ní muset naučit žít. S léky a očkováním. Nevím, zda má smysl se vracet k výkonu státu v ochraně, prevenci a centrálně nastavovaným parametrům omezení. Zdravotníci v našem kraji mají ale svědomí čisté. Zvládli neuvěřitelný úděl těžké práce na výbornou. A to, jak v době vrcholící zátěže nemocnic, tak při testování i v době očkování na plné obrátky. 

Náš kraj ve velkém investuje do svých nemocnic. Dokončil první etapu modernizace náchodské nemocnice a pokra- čuje přípravou druhé etapy. Stranou velkých investic nezůstává ani rychnovská, jičínská a trutnovská nemocnice. Nemocnice ve Dvoře Králové bude mít nové operační sály i nové lůžkové zázemí. A čeká nás také velký a velmi drahý úkol v oblasti kyberbezpečnosti. 

Nejde ale jen o investice. Jde o to, jak naše zařízení zajistit personálně. Hodláme také udělat vše pro dostupnost stomatologické a ambulantní péče. Zde se ale do budoucna neobejdeme bez pomoci samospráv a dotací. Při otázce, jak se může běžný občan podílet na zdravotnictví, odpovídám: hlavně aktivním přístupem ke zdravému způsobu života. Zkrátka péčí o své zdraví ve všech oblastech. Tak může každý z nás pomoci zdravotníkům a nejvíce pak lidem, kteří se bez zdravotní péče doopravdy neobejdou. 

4