Otazníky nad stavbou fotbalového stadionu
články

Otazníky nad stavbou fotbalového stadionu

Pavlína Springerová | 9. 2. 2022

Stavební povolení, dotace i ruina: otazníky nad stavbou fotbalového stadionu chystají hradecké veřejnosti horké chvíle.

V Hradci Králové se před několika měsíci rozběhla dlouho očekávaná rekonstrukce fotbalového stadionu. Ta má konečně proměnit přežité a chátrající sportoviště v moderní multifunkční stavbu odpovídající úrovni 21. století. Než bude hotovo a stadion začne sloužit naplno sportovcům, čekají tuto stavbu ještě horké a napínavé okamžiky. Ty jsou především závislé na rozhodnutích, která hradecká radnice jako majitel zařízení již paradoxně nemá ve svých rukou.

První důležitou odpověď přinese stavební úřad. Ten má rozhodnout, zda rekonstrukce získá povolení změny stavby před dokončením. „Stadion se dnes staví podle původních parametrů, dokumentů a rozhodnutí. Tedy podle not, které současná hradecká radnice na začátku svého volebního období poslala k ledu, ačkoli i její členové – na podzim roku 2018 ještě jako opoziční zastupitelé – hlasovali pro. Rozhodnutí stavebního úřadu bude hodně napínavé. A můžeme se jen ptát, zda intenzivní stavební činnost, která na stadionu v posledních týdnech probíhá, nepřijde vniveč," upozornila Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Stavbu stadionu dnes za město řídí náměstek primátora pro investice Jiří Bláha. "Ten nyní ale v médiích tvrdí, že za celý proces je odpovědný zhotovitel, tedy konsorcium kolem firmy Strabag. Dát ruce pryč od tak zásadního kroku stavby z hlediska nákladů i veřejného zájmu je v pozici náměstka primátora zcela bizarní," doplnila opoziční hradecká zastupitelka.

Hradec nyní čeká na definitivní rozhodnutí, které už je hojně komentováno v médiích, ohledně dotace projednávané při návštěvě tehdejšího premiéra Babiše a šéfa NSA Hniličky v krajském městě. Finanční podpora měla městské kase ušetřit až tři stamilionů korun. "Radnice tvrdila, že žádost o dotaci byla – oproti jiným uchazečům – podána bezchybně a zdálo se, že s poskytnutím dotace město téměř počítá. Sebevědomí radnice se ale v posledních týdnech v této věci zcela vytratilo. Pokud hradecký stadion finanční podporu z NSA definitivně nedostane, bude to blamáž; drahé zklamání a selhání vedení města," uvedla Pavlína Springerová, která od počátku upozorňovala na značná rizika spojená s využitím metody design and build.

Nezískání dotace z NSA bude mít dramaticky tvrdé dopady na rozvoj města a na nezbytně nutné investice se logicky nedostanou finance. Malšovický stadion tak snad bude za několik měsíců stát, městu však zůstane vyrabovaná kasa a na krku budou viset prozatím zcela nevyčíslené finance na samotné provozování multifunkčního stánku.

Další nejasností je budoucnost staré východní tribuny. Město stále neví, zda torzo původní stavby jednoznačně upomínající na dobu vzniku sportoviště ze 60. let minulého století, bude do budoucna dělat společnost moderní architektuře nového stadionu. "Návrh nového stadionu měl přinést jednoznačné řešení i v této věci. Nemohoucnost a nekoncepčnost radnice zadělaly na další obtížně řešitelný problém, který bude devalvovat kvality nové stavby nebo bude celý projekt prodražovat. I tato zdánlivá maličkost potvrzuje rozpačitost vedení města při řízení jedné z nejnákladnějších a nejsledovanějších městských investic," dodala Pavlína Springerová z HDK. 

4