Společné prohlášení demokratické opozice
články

Společné prohlášení demokratické opozice

Pavlína Springerová | 22. 4. 2021

Ani po třech měsících vyjednávání se nepodařilo nalézt cestu ven z hradecké krize.

Strany demokratické opozice (Hradecký demokratický klub, Piráti, Změna pro Hradec/Zelení, Koalice pro Hradec), které opakovaně deklarovaly maximální ochotu spolupracovat při řešení hledání stabilní vlády našeho města, konstatují, že se ani po třech měsících vyjednávání nepodařilo nalézt cestu ven z hradecké krize. Tato krize bývá některými představiteli města nezodpovědně zlehčována.

Zároveň vedení města dále plánuje a rozděluje značné finanční veřejné prostředky na projekty, které mnohdy přesahují horizont jednoho či dvou volebních období. Považujeme za nezbytně nutné tyto páteřní projekty, zejména s ohledem na slabost stávajícího vedení města, podrobně projednávat s demokratickou opozicí. Jinak jsou tato rozhodnutí vůči hradecké veřejnosti nelegitimní a vůči budoucnosti města nezodpovědná. Vzhledem k nutnosti shody nad klíčovými tématy rozvoje se demokratické opoziční strany hned v počátcích svých jednání domluvily na prioritách a způsobech řešení problematických témat.

Na přelomu ledna a února byly zahájeny rozhovory mezi opozičními stranami a ODS. Občanským demokratům byla v únoru ze strany opozičního bloku nabídnuta stabilní varianta pětikoalice, která by mohla dovést město do dalších komunálních voleb. Zároveň – vzhledem ke krátícímu se času na realizaci městské změny – byl stanoven termín ze strany opozice, do kterého bylo třeba nalézt dohodu. Odpovědí ODS bylo permanentní proměňování složení vyjednávacího týmu (jednání se za dobu 3 měsíců účastnilo sedm zástupců strany) a přijetí prodlužovací strategie, která způsobuje prohlubování nešťastného stavu ve vedení města, kterému mj. chybí radní i gesční náměstek.

ODS se nakonec na konci března rozhodla formálně vypovědět koalici s ANO. Pokud by se mělo jednat o vážně míněný krok, museli by občanští demokraté opustit také svá místa, jak si stanovili ve svém usnesení, čímž by došlo k urychlenému nalezení řešení nestabilní situace. To nenastalo. Místo toho byly stranám demokratické opozice komunikovány stejné nabídky, které již byly opakovaně na jednáních diskutovány s tím, že ze strany ODS nedošlo k přijetí nabídky demokratického bloku na pětikoaliční spolupráci.

HDK, Pirátí, ZpH/Z, KpH deklarují, že se nebudou dále účastnit záměrně prodlužovaných vyjednávání a jsou nuceni akceptovat rozhodnutí ODS a ANO vládnout v Hradci Králové s tichým koaličním partnerem KSČM. Zároveň jsou všechny demokratické opoziční subjekty připraveny podpořit všechny smysluplné projekty města.

4